Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

piigs

"είμαι περήφανος που είμαι γουρουνάκι" είπε χθές ο Γεωργάκης στην σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Πρέπει να ομολογήσω, ότι με ικανοποίησε η στάση του και εύχομαι να επαναληφθεί και από άλλους ηγέτες των piigs. Πρέπει επίσης να ομολογήσω, ότι αυτή η ονοματολογία (piigs) με εκνευρίζει ιδιαίτερα, διότι εκτός απο υπεροψία και μισαλλοδοξία κρύβει ρατσισμό και επιθετικότητα.

Οι πειθαρχημένοι, παραγωγικοί και αποτελεσματικοί Βορειοευρωπαίοι ίπτανται ώς αετοί στους ουρανούς της Ευρώπης, χωρίς να φοβούνται κανέναν, ενώ οι απείθαρχοι, τεμπέληδες και πολυλογάδες Νότιοι, τρέχουν να κρυφτούν σαν πανικοβλημένα γουρουνάκια. Ομως, ότι και αν κάνουν τα γουρουνάκια, στο τέλος θα καταλήξουν στο φούρνο με το μήλο στο στόμα, γιατί αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους. Είμαστε καταδικασμένοι να φαγωθούμε, εκτός και αν μετατραπούμε και εμείς σε αετούς.

Οι Βόρειοι, που είναι δυνατοί και πλούσιοι επειδή είναι παραγωγικοί, μπορούν να μας μετατρέψουν σε αετούς, αρκεί να τους αφήσουμε να μας συνετίσουν και να μας οργανώσουν. Οπως ακριβώς έκαναν, στο παρελθόν με τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Οσον αφορά εμάς τους Νότιους, οι φίλοι μας απο τον Βορρά, θα προσπαθήσουν, παρ' όλο που διατηρούν κάποιες αμφιβολίες, να μας βοηθήσουν διότι έχουμε πιά, κοινά συμφέροντα : το ευρώ. Αν όμως, η προσπάθεια δεν αποδώσει και η προσαρμογή των οικονομιών των piigs αποτύχει, οι προνοητικοί Βόρειοι δεν θα αφήσουν το κοινό μας νόμισμα να μολυνθεί. Θα μας διώξουν απο το ευρώ ή ακόμα καλύτερα θα φτιάξουν το νέο "καθαρό" μάρκο και θα μας αφήσουν το ευρώ αμανάτι με τα προβλήματα του.

Η πλήρης κυριαρχία της παγκοσμιοποίησης, που με πρόσχημα την οικονομία, θέλει να επιβάλλει αλλαγές στον τρόπο ζωής, στην νοοτροπία, στίς αρχές και τις αξίες των λαών . Ανταγωνιστικότητα ή θάνατος, μέχρι να μετατραπεί και ο τελευταίος πολίτης του πλανήτη σε εκφραστή των αρχών του αγγλοσαξονικού προτεσταντισμού. Η εργασία απελευθερώνει. Και χωρίς γκρίνιες παρακαλώ. Κανένας σεβασμός στην διαφορετικότητα και κανένας οίκτος στην αδυναμία.

Το σύστημα που έχει κυριαρχήσει, ο παγκόσμιος νοεφιλελευθερισμός, απαιτεί συνεχή ανάπτυξη για να λειτουργήσει. Η ανάπτυξη απαιτεί αύξηση της κατανάλωσης ή οποία με την σειρά της απαιτεί αύξηση του παραγώμενου πλούτου, όχι απαραίτητα ισοκατανεμημένα. Η αύξηση του πλούτου προϋποθέτει αύξηση της απόδοσης της εργασίας και εδώ ερχόμαστε εμείς.
Τώρα κολυμπάμε και εγώ ο μυώδης ξανθός ναυαγοσώστης θα σε σώσω απο τον πνιγμό, θές δεν θές. Ασχετα, αν εγώ σε πέταξα σε αυτή την λίμνη που είναι βαθιά. Αδιαφορώ δε, αν εσύ απλά ήθελες να κολυμπήσεις στην δίπλα λίμνη, που είναι μικρότερη, πιό βρώμικη αλλά πιο ρηχή. Εδώ θα κολυμπήσεις. Ακούς ;

Ομως οι άνθρωποι, ιδιαίτερα τα piigs είναι απείθαρχα και καμμιά φορά ανεξέλεκτα, μετατρέποντας πολλές φορές την ιστορία σε απρόβλεπτη, για αυτούς που πιστεύουν ότι την έχουν σχεδιάσει. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη ισχυρούς υπερόπτες που υποτίμησαν τον αντίπαλο και κατέληξαν στα τάρταρα. Η εφευρετικότητα, ίδιον των αδυνάτων, αποδείχθηκε αρκετές φορές στην ιστορία αποτελεσματικότερη της ισχύος.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παραμύθι, τα γουρουνάκια στο τέλος επιζούν και ο κακός λύκος γίνεται ταπετσαρία στον τοίχο.

3 σχόλια:

squarelogic είπε...

Εξαρχής είχα σοβαρότατες ενστάσεις για την χρήση αυτού του όρου,pigs,και γι'αυτό προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ ποτέ.
Αντι να "αισθανεται υπερήφανος" ο πανύβλαξ,θα προτιμούσα να αντιτείνει οτι δεν μπορεί 4 ή 5 χώρες να τσουβαλιάζονται σε έναν υποτιμητικό όρο σαν αυτόν,και να υποκαθιστά αυτός ο όρος τις εθνικές ονομασίες σε όλα τα ΜΜΕ...αν είναι δυνατόν 160 εκατομύρια άνθρωποι να "πρωσοποποιούνται" έτσι επειδή οι χώρες τους δεν άντεξαν τον πρωσικό ανταγωνισμό ή και το "στημένο παιχνίδι" εντός της ΕΕ και συσσώρευασαν ελλέιματα.Ε,και?

Κατά τα άλλα εχεις δίκιο ότι η αγγλοσαξωνική προτεσταντική μονομανία παίρνει την εκδίκησή της...
Μήπως θα τους άρεσε η έξοδος μας απ αυτή την "χωλή" Ενωση,η επάνοδος μας σε ένα πιο απλό και λιγότερο καταναλωτικό τρόπο ζωής,και βέβαια η ύψωση δασμών έναντι των προιόντων τους μετα οποία "μας πνίγουν",να δούμε μετά πόθεν τα πλεονάσματα και από που θα πάρουν τις συντάξεις τους οι φίλοι μας?
Τελικά,"ηγέτες" που δεν κατανοούν την Ιστορία,είναι τουλάχιτον επικίνδυνοι...

Λωτοφάγος είπε...

Η γιαγιά μου με αποκαλούσε "γουρουνάκι" όταν βρομιζόμουν στο παιχνίδι. Σε μια κρίση παλιμπαιδισμού, ο ΓΑΠ θυμήθηκε κι αυτός τη γιαγιά του.
Ο χοντρός τη μυρίστηκε εγκαίρως τη δουλειά και την έκανε για Ραφήνα μεριά. Ο πανηλίθιος είχε περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις για το σχέδιο Ανάν, οπότε ήταν ο ιδανικός αυτόχειρας. Για να διεκδικήσεις τέτοια θέση τέτοια εποχή πρέπει να είσαι και πολύ μαλ....
Και γι αυτό επικίνδυνος, όπως λέει ο φίλος Squarelogic.

Βάσσια είπε...

Προσυπογράφω το κείμενο!

Κια μου άρεσε η τελευταία φράση για τον κακό λύκο και την κατάληξή του.

Καλή εβδομάδα εύχομαι