Την Κυριακή που μας πέρασε, διαβάζοντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τις απόψεις των υποψήφιων περιφερειαρχών της Αττικής, κοντοστάθηκα στις θέσεις ενός από αυτούς, ο οποίος υποστήριζε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα της Αττικής προέρχονται από τους μετανάστες και θα λυθούν, αν δυσκολέψουμε την παραμονή τους στην χώρα μας και τους εξωθήσουμε στην φυγή.
Σε άλλο σημείο της ίδιας εφημερίδας, υπήρχε ένα πολύ καλό άρθρο για την συνεισφορά των μεταναστών στην κοινωνία μας, στο οποίο παρουσιαζόταν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, μερικά από τα οποία μεταφέρω :
• 500.000 μετανάστες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και άλλοι 100.000 ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, συνεισφέρουν το 11% των ασφαλιστικών εισφορών στη χώρα μας.
• Οι είσοδος των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα μείωσε τη σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχων από 2,5 : 1 (1990) σε 1,8 : 1 δίνοντας ανάσα στα ταμεία, καθώς οι πρώτοι από αυτούς προβλέπεται να αρχίζουν να λαμβάνουν συντάξεις μετά το 2025.
• Το 80% των μεταναστών είναι σε παραγωγική ηλικία (15-64), από τους οποίους το 94% εργάζεται, ενώ στους Έλληνες τα ποσοστά αυτά είναι 64% και 60%, αντίστοιχα.
• 75% των συνολικά 100.000 οικιακών βοηθών, φύλαξης ηλικιωμένων και παιδιών είναι αλλοδαπές, από τις οποίες μόνο το 20% ασφαλίζεται, ενώ για το επάγγελμα αυτό δεν υπάρχει ζήτηση από Ελληνίδες.
• Οι μετανάστες καλύπτουν περισσότερες από 150.000 θέσεις εργασίας στην γεωργία, κτηνοτροφία και κατασκευές, στις οποίες δεν υπάρχει ζήτηση από Έλληνες.
• Οι μετανάστες, καταναλώνουν το 3,1% της συνολικής αξίας αγαθών και υπηρεσιών που καταναλίσκονται στην χώρα μας, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ανά νοικοκυριό τον μήνα, έναντι 2.317 ευρώ των Ελλήνων.
• 4.617 επιχειρήσεις ανήκουν σε αλλοδαπούς (5,8% της χώρας) προσφέροντας θέσεις εργασίας, όχι μόνο σε μετανάστες.
• Οι μετανάστες έχουν συνολικές καταθέσεις σε Ελληνικές τράπεζες ύψους 3-4 δις ευρώ.
• Το 95% των μεταναστών νοικιάζουν σπίτι από κάποιο συμπατριώτη μας, ενώ μόνο το 5% των μεταναστών έχει πάρει δάνειο για αγορά κατοικίας.
• Η συνδρομή των νόμιμων μεταναστών στο ΑΕΠ, υπολογίζεται στο 2% ενώ των παρανόμων στο 0,5-0,7%
• Οι γεννήσεις από αλλοδαπές τα τελευταία 5 χρόνια αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου των γεννήσεων και οι αλλοδαποί μαθητές το 9,3% των μαθητών.
• Οι μικτοί γάμοι στην χώρα ξεπερνούν τους 20.000.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν, ότι οι μετανάστες είναι πια συστατικό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά κυρίως της οικονομίας μας και αν λείψουν, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα από αυτά που θα λυθούν.
Όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας, τις οποίες δεν διεκδικούν Έλληνες, προτιμώντας να μένουν άνεργοι, συμπεραίνω ότι θα μείνουν κενές αν φύγουν οι μετανάστες. Θα μείνουν επίσης κενά τα σπίτια που νοικιάζουν πλήττοντας και άλλο την αγορά των ακινήτων. Η κατανάλωση και το ΑΕΠ θα μειωθούν, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας. Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά μας θα μείνουν χωρίς φύλαξη και τα σπίτια μας χωρίς καθαριότητα, πιέζοντας περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο μας.
Αν στα παραπάνω, προσθέσουμε τον ανθρωπισμό και την ικανότητα αφομοίωσης που πρέπει να έχει μία σύγχρονη κοινωνία στο διαφορετικό, νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε πια τους μετανάστες σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, όπως αντιμετώπισαν εμάς κάποιες άλλες χώρες στο παρελθόν, δίνοντάς τους τις ευκαιρίες που έδωσαν σε εμάς.
Τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές από τους μετανάστες είναι κυρίως προβλήματα κακής λειτουργίας του Ελληνικού κράτους και αδυναμίας επιβολής του νόμου και δεν προέρχονται από αυτούς. Δεν μπορώ να φανταστώ, ούτε ότι οι λαοί από τούς οποίους προέρχονται είναι λαοί κλεφτών και εμπόρων ναρκωτικών, ούτε ότι μαζεύτηκαν εδώ όλα τα κατακάθια του πλανήτη.
Αντίθετα πιστεύω, ότι σε μία χώρα, που η μαγκιά έχει αναχθεί σε κυρίαρχη ιδεολογία, η λαμογιά σε στάση επαγγελματικής συναλλαγής και η ατιμωρησία σε συνήθη δικονομική πρακτική, οι αλλοδαποί εκπαιδεύονται όπως ακριβώς τα παιδιά μας. Μιμούνται και μετρούν τα όρια μας.
Όπως, η Ελληνική διοίκηση αδυνατεί να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή του Έλληνα στο μαγαζάκι του, αδυνατεί να κάνει το ίδιο και με τον αλλοδαπό με τα cd η τις τσάντες. Όταν κάποιοι υπολογίζουν την φοροδιαφυγή του παραεμπορίου στα 4-5 δις ευρώ τον χρόνο, θέλουν να μας πείσουν ότι, αν τα εμπορεύματα αυτά πουλιόταν από τα μαγαζιά τους, το κράτος θα εισέπραττε αυτούς τους φόρους; Όχι φυσικά, απλά θα αυξανόταν η δική τους φοροδιαφυγή ή οποία υπολογίζεται στα 20 δις ευρώ ετησίως.
Όπως η Ελληνική αστυνομία αδυνατεί να μειώσει την εγκληματικότητα των Ελλήνων, αδυνατεί να κάνει το ίδιο και με τους αλλοδαπούς. Και φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ευκολότερο να κλέψεις όταν είσαι απελπισμένος και μάλιστα σε μια κοινωνία που βλέπεις ότι κανείς δεν τιμωρείται.
Τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας, μεταφέρονται και στους αλλοδαπούς. οι οποίοι μαθαίνουν να λειτουργούν όπως οι Ελληνες. Η εγκληματικότητα, το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή είναι προβλήματα αδυναμίας του Ελληνικού κράτους και όχι της παρουσίας των ματαναστών και ισχύουν το ίδιο και για τους Έλληνες. Οι μετανάστες τουλάχιστον, δεν έχουν ακόμα το όνειρο να διορισθούν στο Δημόσιο.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και η δική μας χώρα επιβίωσε και αναπτύχθηκε, χάριν στους μετανάστες που για δεκάδες χρόνια έστελναν το μεταναστευτικό συνάλλαγμα πίσω στην πατρίδα, με το οποίο σπούδασαν παιδιά, κτίσθηκαν σπίτια και έγιναν επιχειρήσεις. Ακόμα και οι εθνικοί μας ευεργέτες, ήταν μετανάστες που μεγαλούργησαν στο εξωτερικό.
Ο πολιτισμός πάντα αναπτύχθηκε σε ανοικτές κοινωνίες, που δεχόταν και αφομοίωναν τους ξένους (αρχαία Αθήνα, Ρώμη, Βενετία) όπως επίσης και σε πολυφυλετικές (Γαλλία, Ιταλία, Κίνα κλπ) η πολυεθνικές κοινωνίες (Βυζάντιο κλπ) και όχι σε κλειστές κοινωνίες, λόγω θέσης (Σκανδιναβία) ή άποψης (αρχαία Σπάρτη). Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι οι Έλληνες είχαν πάντα έφεση στον πολιτισμό και στις επιστήμες, αφού ακόμα και σήμερα η μίζερη Ελλάδα μας, βγάζει μουσικούς, σκηνοθέτες, συνθέτες, φιλοσόφους και διαπρεπείς επιστήμονες σε πολύ μεγαλύτερη αναλογία από τον πληθυσμό και τους πόρους της.
Ας μην φοβόμαστε λοιπόν τους μετανάστες και ας κάνουμε και τώρα, αυτό που κάναμε σε όλη την πολύχρονη ιστορία μας. Ας κατακτήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και το φιλότιμό μας και ας τους μετατρέψουμε στην επόμενη γενιά Ελλήνων που θα έχει για ακόμα μια φορά στην ιστορία, λίγο ξένο αίμα αλλά Ελληνική παιδεία.
5 σχόλια:
Συμφωνώ με τις θέσεις σου αυτές και κυρίως όσον αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη εδώ και εργάζονται τίμια, προσφέροντας σε όλους μας. Αυτοί είναι κυρίως Ανατολικοευρωπαίοι (Αλβανοί, Βούλγαροι, Ουκρανοί κλπ)και δευτερευόντως οι Ασιάτες. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης που αναφέρεις εννοεί κυρίως τους Ασιάτες μετανάστες που καταφτάνουν καθημερινά από ανατολικά. Αυτό το αναφέρω βέβαια, όχι γιατί συμφωνώ μ' αυτόν (μακριά από μένα τέτοιες συμπάθειες), αλλά γιατί θέλω να πω το εξής: Δεν με βρίσκει αντίθετη μια προσπάθεια μας να φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα μας από τα ανατολικά, ώστε να μην καταφτάνει καθημερινά πλήθος λαθρομεταναστών, που είναι η αλήθεια δεν μπορούμε πια να απορροφήσουμε. Είναι άλλο το θέμα των μεταναστών που βρίσκονται ήδη εδώ, που έχουν προσαρμοστεί και εργάζονται προς όφελος όλων μας.
Αγαπητέ μου vassper θα ήθελα πολύ να υπήρχε μια σοβαρή συζήτηση για τους μετανάστες πέρα απο τα γνωστά πολωμένα στερεότυπα, αλλά δεν γίνεται. Δεν ξέρουμε πόσοι ειναι αυτοί οι άνθρωποι (με το ζόρι καταγράψαμε τους δημόσιους υπάλληλους), και κανείς δεν νοιάζεται για το θέμα αληθινά. Απλά τους χρησιμοποιούν. Η Δεξιά γιατί θέλει να προβάλει τα εθνικά μας σύμβολα το οποία βλακωδώς και επίμονα απορρίπτει η Αριστερά, και η Αριστερά γιατί με το θέμα απλά την χώνει στη Δεξιά που δεν γουστάρει. Οι μετανάστες σίγουρα συνεισφέρουν σε μια χώρα, αλλά πολύ αμφισβητώ τα στοιχεία που παραθέτει η Ε, καθότι στην Ελλάδα τα νούμερα είναι κουρέλια, χωρίς καμμία αξιοπιστία. Πέραν τούτου υπάρχει και το θέμα της αφομοίωσης, καθαρά κοινωνικό θέμα, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. Προσωπικά θα ήθελα να έβλεπα την πληρη νομιμοποίηση όλων των Αλβανών στην Ελλάδα, ειναι γειτονάκια απο τα Βαλκάνια, εργατικοί, και γουστάρουν τον τόπο μας γιατί μοιάζει με τον δικό τους. Προσωπικά επίσης πιστεύω πως η Ελλάδα έχει χάσει στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, και μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας θα εξισλαμισθεί με τον καιρό.
Μερόπη
όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να εξαληφθεί. Ομως οι μετανάστες που είναι νόμιμα εδώ, εργάζονται και πληρώνουν φόρους είναι άδικο να αντιμετωπίζονται όπως οι λαθρομετανάστες. Ειδικά για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ και πολλά από αυτά δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα, νομίζω ότι πρέπει να θεσπισθεί να παίρνουν την ιθαγένεια απο την πρώτη στιγμή.
Locus Publicus
η μετανάστευση είναι ένα σοβαρό θέμα, που έχει επώδυνες αλήθειες που, όπως σωστά αναφέρεις, τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά, καθώς είναι προσκολλημένα στο πολιτικό περιβάλλον της δεκαετίας του '80. Ειδικά για τους Αλβανούς, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, καθώς είναι ο πιό συγγενής μας λαός, με αρκετές επιμειξίες και αλληλοεπίδραση σε όλη την διάρκεια της ιστορίας. Εγώ προσωπικά, όσους έχω γνωρίσει είναι νοικοκύρηδες, τίμιοι και εργατικοί. Μην ξεχνάμε ότι η λέξη "μπέσα" είναι αλβανική και όπως η ελληνική λέξη φιλότιμο, δεν υπάρχει σε καμμιά άλλη γλώσσα.
Θα παραγίνω κυνικός αν γράψω ότι μόνο ένας το είπε;
Είναι τραγικό που τέτοιες απόψεις κυριαρχούν μιας και η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες άλλωστε, κερδίζουν από τους μετανάστες.
Ο μέσος Ελληνας έχει πολλά κοινά με τον μέσο Αλβανό ή άλλο Βαλκάνιο γενικότερα, ας είναι καλά η Οθωμανική αυτοκρατορία, και σίγουρα περισσότερα από ότι έχει με τον μέσο Δυτικό.
Δημοσίευση σχολίου