Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ελλάδα και ανταγωνιστικότητα

Μειωμένη κατά 12 θέσεις βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας για το έτος 2010, στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Η χώρα μας κατετάχθη 83η μεταξύ 139 χωρών, πίσω απο την Ρουάντα, την Μποτσουάνα και την Ναμίμπια, 12 θέσεις χαμηλότερα απο ότι το 2009 (71η). Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας, έχει κατρακυλήσει μέσα σε 10 χρόνια, απο την 35η θέση το 2001 στην 83η το 2010. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που κατατάχθηκαν σε χειρότερες θέσεις απο την δική μας είναι η Σερβία, η Αλβανία και η Μολδαβία.

Πρώτη στην κατάταξη φιγουράρει η Ελβετία, ακολουθούμενη απο την Σουηδία και τη Σιγκαπούρη, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν στην 4η θέση απο την 2η που ήταν το 2009. Η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θεση απο την 7η που βρισκόταν το 2009, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης 10-άδας καταλαμβάνουν η Ιαπωνία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία και Καναδάς.

Είναι εντυπωσιακό, ότι η πτώση της ανταγωνιστικότητος της Ελλάδος κατά 12 θέσεις συναντάται σε Αφρικανικές χώρες (Νιγηρία, Λεσότο, Σενεγάλη) και στο Πακιστάν, που υπέστη σημαντικές φυσικές καταστροφές.

Σε μιά κρίσιμη για την οικονομία περίοδο, όπου αναζητείται οικονομική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα της χώρας παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ελπίζω, οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου της χώρας (κυβέρνηση, φορείς, ακαδημαϊκοί κλπ) να ανασκουμπωθούν και να βρούν λύσεις, γιατί δεν μας βλέπω καλά. Ας σχεδιάσουν για μιά φορά, κάτι που να υλοποιείται, γρήγορα και αποτελεσματικά και ας μήν περιμένουν απο τον κάθε μικρομεσαίο αυτοδίδακτο μάγο να σώσει την χώρα, βελτιώνοντας απο μόνος του, την θέση του στην διεθνή αγορά.

3 σχόλια:

squarelogic είπε...

Το μόνο που ξέρουν να σχεδιάζουν γρήγορα κι αποτελεσματικά είναι οι φοροεπιδρομές.Από εντοπισμό ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων,κινητοποίηση υγιών δυνάμεων,σχεδιασμό ανάπτυξης(πραγματικής,όχι κρατικοδίαιτης για κολλητούς...)άστα...
Δεν τα μαθαίνουν αυτά στους κομματικούς σωλήνες.

Seagull είπε...

Μα καλά... πρέπει να "πιάσουμε πάτο" για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ρότα;!...

vassper είπε...

Νομίζω πως όλοι διαπιστώνουμε, ότι το νεοελληνικό κράτος, έχει διαχρονική αδυναμία σοβαρού σχεδιασμού, αλλά κυρίως υλοποίησης των προγραμμάτων του, επειδή φοβάται να θίξει τις πολλές μικρομάδες που σκανδαλωδώς ευνόησε στο παρελθόν. Οσο η Ελληνική οικονομία στηρίζεται στα δημόσια έργα, στις κρατικές επιχειρήσεις και σε μικρομεσαίους επαγγελματίες που επιζούν χάρη στον προστατευτισμό και την ανοχή του κράτους, ανάπτυξη δεν θάρθει.Δεν γνωρίζω καμμία οικονομία ανεπτυγμένου κράτος, που να προχώρησε, με 48% του ενεργού δυναμικού αυτοαπασχολούμενους,20% δημοσίους υπαλλήλους και κρατικό έλεγχο κατά 65%, όπως η Ελληνική.