Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

εκλογές στην κεντροαριστερά

Νέος φορέας με παλιά υλικά ?

Οι εκλογές για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς ολοκληρώθηκαν, αναδεικνύοντας την Φώφη ως τον νέο πρόεδρο της. Στην ουσία, ανέδειξαν ως νέο επικεφαλής, τον ήδη υπάρχοντα πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ενώ διεκδικητής του θώκου ήταν ο πρώην γραμματέας του ΠαΣοΚ και άνθρωπος του κομματικού μηχανισμού, Ν.Ανδρουλάκης. Οι υποψήφιοι, εκτός ΠαΣοΚ έλειπαν (ΔημΑρ κλπ) ή καταποντίσθηκαν (Θοδωράκης, Καμίνης κλπ) αναδεικνύοντας το παλιό καλό ΠαΣοΚ ως κυρίαρχο πόλο του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Ήταν όλοι εκεί, από τον Σημίτη και τον Γιωργάκη έως τον Βενιζέλο και τον Λαλιώτη. Το ΠαΣοΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.

Οι εκλογές αυτές είχαν πολλά παράδοξα, με σημαντικότερο την επιλογή αρχηγού πριν την δημιουργία κόμματος. Ορίζουμε αρχηγό για να διοικήσει τι ? Αυτό που ο ίδιος θα δημιουργήσει στην συνέχεια ή απλά μοιράζουμε καρέκλες για να διασωθούμε εκλογικά ? Η ανάποδη αυτή διαδικασία, ανέδειξε για άλλη μια φορά την δύναμη των κομματικών μηχανισμών – ή ότι απέμεινε από αυτούς – αλλά κυρίως την διατήρηση της παλαιοκομματικής αντίληψης ελέγχου μέσω του κομματικού μηχανισμού. Ο Καμίνης και οι λοιποί υποψήφιοι δεν έχασαν επειδή κρίθηκαν ανεπαρκείς ή ακατάλληλοι ούτε επειδή δεν έπεισαν οι απόψεις τους αλλά επειδή δεν έλεγχαν τον μηχανισμό κανενός κόμματος.

Η κεντροαριστερά είναι ένας υπαρκτός ιδεολογικός χώρος με παρουσία και ιστορία στην σύγχρονη Ευρώπη, που συνεχίζει να εκφράζει μεγάλο μέρος των πολιτών. Η παρουσία της ήταν θετική καθώς αναβάθμισε το κράτος πρόνοιας και την ισονομία των πολιτών, αλλά και αρνητική καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης (όπως και στην Ελλάδα) σχετίσθηκε με την προώθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στην χώρα μας, ο χώρος της κεντροαριστεράς φαίνεται ότι καταλαμβάνεται σταδιακά από τον ΣυΡιΖα, όχι μόνο σε επίπεδο ιδεολογικό (μετακίνηση από ριζοσπαστική αριστερά στην σοσιαλδημοκρατία) αλλά και σε επίπεδο εκλογικής βάσης (η πλειοψηφία στελεχών και ψηφοφόρων παλαιού ΠαΣοΚ βρίσκεται στον ΣυΡιζΑ). Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια ανασύστασης της κεντροαριστεράς απαιτεί προσεκτικά βήματα και ξεκάθαρα μηνύματα ώστε να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά νέο.

Η επιχείρηση κάθαρσης και ανασύστασης του ΠαΣοΚ ενδιαφέρει μόνο τα στελέχη του και είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το ΠαΣοΚ επιτέλεσε τον ιστορικό του ρόλο, με θετικά και αρνητικά στοιχεία και πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς δεν μπόρεσε να ανανεωθεί. Η κεντροαριστερά χρειάζεται νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις, νέα συνθήματα και νέους ανθρώπους που να διαμορφώσουν έναν πολιτικό φορέα με σαφείς διαφορές από τον ΣυΡιζΑ διότι αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το νέο πολιτικό δίπολο της Ελλάδος (ΝΔ-ΣυΡιζΑ) ήδη υπάρχει και η διεμβόλιση του απαιτεί απόψεις και πρακτικές του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: