Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

μήπως θα αναπολήσουμε την Μέρκελ ?

Οι προχθεσινές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, ξύπνησαν τα αντανακλαστικά πολλών δημοκρατικών πολιτών της Ευρώπης. Το ξενοφοβικό – και κατά πολλούς Γερμανούς ακροδεξιό - κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) ήρθε δεύτερο με 21% των ψήφων, ξεπερνώντας το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ και μάλιστα στην εκλογική της περιφέρεια. 

Η ρητορική του AfD δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας καθώς είναι ακραία ξενοφοβική με αρκετά στοιχεία ρατσισμού και αντι-ισλαμισμού. Όσον αφορά την ΕΕ, το AfD έχει σαφή προσανατολισμό εναντίον του ευρώ και έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία. Η άνοδός του στηρίχθηκε κυρίως στην δημαγωγία εναντίον των προσφύγων, στηλιτεύοντας την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ – πολιτική με στοιχεία αλληλεγγύης που θεωρείται θετική για τις χώρες του Νότου. Το AfD προβάλλεται ως αντισυστημικό κόμμα απέναντι στο «παλαιό πολιτικό σύστημα» των Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών και υπόσχεται την ισχυροποίηση της Γερμανίας μέσα από ακραία νεοφιλελεύθερες λύσεις.

Το AfD ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια και στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές (2015,2016) συγκέντρωσε πάνω από 20% σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Σαξωνία-Ανχαλτ και Βρανδεμβούργο, και πάνω από 10% σε Βρέμη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Θουρινγκία κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε ρυθμιστή των επόμενων ομοσπονδιακών εκλογών στην Γερμανία. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι η επικράτηση πολιτικών ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ξενοφοβίας στην Γερμανία θα σημάνουν την ταφόπλακα της ΕΕ οδηγώντας την ήπειρό μας σε νέες περιπέτειες.

Οι εκλογικές επιτυχίες κομμάτων σαν το AfD μας κάνουν να φοβόμαστε ότι υπάρχουν πολύ χειρότερες πολιτικές από αυτές της Μέρκελ και του Σοϊμπλε, οι οποίοι τουλάχιστον ακολουθούν τους κανόνες της πολιτικής σκέψης και της δημοκρατικής νομιμότητας, εφαρμόζοντας (έστω στοιχειωδώς) πολιτικές κράτους δικαίου, πρόνοιας και ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ελπίζω να μην τους αναπολήσουμε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: