Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

είμαστε χώρα αναπήρων ;

Το πρόβλημα των "μαϊμού" αναπηρικών συντάξεων στην χώρα μας, το είχα ξανακούσει. Αυτό που δεν είχα αντιληφθεί ήταν ή έκταση του φαινομένου και το οικονομικό του μέγεθος .
Λοιπόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στα ΝΕΑ, 350.000 συνπολίτες μας ή το 14,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας παίρνουν αναπηρική σύνταξη, ενώ ο μέσος όρος των αναπηρικών συντάξεων στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ δεν ξεπερνά το 8%.

Αν λάβουμε το 8% σαν βάση, μπορούμε εύκολα να εκτιμήσουμε ότι οι "μαϊμού" αναπηρικές συντάξεις στην Ελλάδα πρέπει να είναι περίπου 150.000, που ισοδυναμούν με το 6,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αν υπολογίσουμε την μέση αναπηρική σύνταξη στα 517 ευρώ/ μήνα, το ετήσιο κόστος τους ανέρχεται στο ποσό των 1,1 δις ευρώ. δηλαδή περίπου τα μισά απο αυτά που εξοικονόμησε το κράτος κόβοντας τις συντάξεις των "κανονικών" συνταξιούχων. Αν δε, υπολογίσουμε ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στις αναπηρικές συντάξεις είναι κατά 10 χρόνια μικρότερη από αυτή των συντάξεων γήρατος, τότε το σύνολο των υπεξαιρέσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 11 δις ευρώ, δηλαδή όσα θα λείπουν απο τα ταμεία του κράτους το 2011 και για τα οποία θα φορολογηθούμε ανηλεώς.

Φυσικά, εκτός απο τους 150.000 "μαϊμού" αναπήρους στην κομπίνα εμπλέκονται γιατροί, δικηγόροι και υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενθυλακώνουν απο 1.500 έως 7.000 ευρώ για να βγάλουν μιά τέτοια σύνταξη, δηλαδή έχουν μοιρασθεί περίπου 0,5 δις ευρώ από αυτή την κομπίνα.

Συμπερασματικά, 150.000 συνπολίτες μας, δηλαδή ένας στους 15 εργαζόμενους ή το 1,5% του πληθυσμού της χώρας ζεί λάθρα , ενώ 2-3.000 υπάλληλοι και παρατρεχάμενοι αυξάνουν τα εισοδήματά τους εις βάρος του δύσμοιρου αυτού κράτους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η διαφθορά στην χώρα μας διαπερνά μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Επειδή τα μεγέθη είναι μεγάλα και τα λεφτά πολλά, αρχίζω να προβληματίζομαι μήπως ο Πάγκαλος είχε δίκιο.

2 σχόλια:

squarelogic είπε...

Όσον αφορά τις ιατρικές επιτροπές,εδώ και κάποια χρόνια το ΙΚΑ,που κυρίως τις κάνει,κληρώνει κάποιους εκ των γιατρών που έχουν "εκπαιδευθεί" για το συγκεκριμένο έργο,την ίδια μέρα,οπότε πρακτικά,οι ενδιαφερόμενοι δεν γνρίζουν εκ των προτέρων ποιόν πρέπει να "πλησιάσουν".
Επίσης,απ'οτι ξέρω από φίλους,οι περισσότεροι γιατροί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να μετέχουν σε επιτροπές αναπηρίας για να μην υφίστανται ποικιλώνυμες πιέσεις (όχι χρηματικού χαρακτήρα αλλά συνήθως πολιτικού...),αλλά και γιατί τους αναστατώνει το πρόγραμμα με εκτός έδρας μετακινήσεις.
Ενδιαφέρον πολύ έχει να δει κανείς την κατά Νομό κατανομή των "αναπήρων".Απο κει θα βγάλει πολλά συμπεράσματα αν συσχετίσει τους τοπικούς πολιτευτές και την κατά καιρούς ισχύ τους...

vasikos metoxos είπε...

"Συμπερασματικά, 150.000 συνπολίτες μας, δηλαδή ένας στους 15 εργαζόμενους ή το 1,5% του πληθυσμού της χώρας ζεί λάθρα , ενώ 2-3.000 υπάλληλοι και παρατρεχάμενοι αυξάνουν τα εισοδήματά τους εις βάρος του δύσμοιρου αυτού κράτους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η διαφθορά στην χώρα μας διαπερνά μεγάλο μέρος της κοινωνίας."

Λαός υπερτιμημενος, όπου οι μειοψηφίες έγραψαν την ιστορία που καμαρώνει το έθνος σήμερα, συνοψίζοντας τα πιστεύω του όπως λέει και ποιητής
"στο άλφα της αξίας της αρχής της μίας : λουτροκαμπινές". Ή αλλιώς "κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων".