Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

τρόμος : η σειρά του Βερολίνου

Μετά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ήρθε η σειρά του Βερολίνου. Η χθεσινή επίθεση άφησε για άλλη μια φορά νεκρούς και τραυματίες, αλλά κυρίως ένα ακόμα ερωτηματικό στους ευρωπαίους : «πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα και πως θα αποτρέψουμε τα ανακλαστικά των ευρωπαίων?» καθώς το δεύτερο ερώτημα είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο.

Πώς θα σταματήσει αυτός ο τρόμος, όταν δεν γνωρίζουμε ποιος θα προκαλέσει το επόμενο χτύπημα, σε ποια πόλη και με ποιόν τρόπο. Όταν δεν γνωρίζουμε αν στα επόμενα θύματα θα είναι κάποιος από εμάς ή τους δικούς μας ανθρώπους. Αναμφισβήτητα, η τυφλή τρομοκρατία είναι η χειρότερη μορφή εκδήλωσης της αντίθεσης των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του αντι-ισλαμισμού και της ξενοφοβίας είναι εξίσου άδικη και «τυφλή» αντίδραση καθώς στοχοποιούν εξίσου όλους τους μουσουλμάνους και περιχαρακώνουν την Ευρώπη από τα ιδανικά της. 

Δεν θα σταματήσω να υποστηρίζω ότι η ανακλαστική αντίδραση των ευρωπαίων πολιτών ισοδυναμεί με επίτευξη των στόχων των τρομοκρατών, οι οποίοι ουσιαστικά επιδιώκουν το τέλος των ανοικτών κοινωνιών και την παγκόσμια σύγκρουση των πολιτισμών. 

Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη καμπή και δεν πρέπει να υποκύψει σε αυτή την πρόκληση αλλά αντίθετα να προσπαθήσει να αλλάξει τις συνθήκες που γεννούν της τρομοκρατία.  Πρέπει να σταματήσει τις επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των περιοχών στις οποίες εκτρέφεται και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και τις πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών που ζουν στο έδαφος της. Επιπλέον πρέπει να αντιδράσει στην αυξανόμενη μισαλλοδοξία κάποιων από τους κατοίκους της, απομονώνοντας τις ιδέες τους και αναδεικνύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες της ισονομίας και της αλληλεγγύης μέσω πολιτικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων. 

γιατί η Ευρώπη δεν είναι η γεωγραφία και η οικονομία της αλλά η ιστορία και ο πολιτισμός της και χωρίς αυτά θα σταματήσει να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: