Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

καμία ανοχή στους επίορκους

Η σκέψη και μόνο, ότι 900 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι προσπάθησαν να επανέλθουν στις δουλειές τους με κάνει έξαλλο. Γιατροί που πήραν φακελάκι, εφοριακοί που λαδώθηκαν, καταχραστές αλλά και άλλοι με κακουργηματικές πράξεις (παιδεραστές κλπ) δεν έχουν θέση στην Ελληνική δημόσια διοίκηση και το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και χωρίς διακρίσεις.

Αμέλεια ή τυπολατρία έχει μικρή σημασία, αλλά πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να θωρακισθεί από τέτοια φαινόμενα και οι κυρώσεις στους επίορκους να είναι άμεσες και αμετάκλητες. Δεν αναφέρομαι φυσικά, στις μικρές, καθημερινές αντεκδικήσεις με πολίτες (κακές συμπεριφορές, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ανούσια τυπολατρία κλπ) που περιέχουν υποκειμενικότητα και πολλές φορές ευθύνη του πολίτη (οι οποίες πρέπει επίσης να αξιολογούνται και να τιμωρούνται, όταν ισχύουν) αλλά περιπτώσεις διαφθοράς ή ποινικών πράξεων που περιλαμβάνουν χρηματισμό, κατάχρηση ή άλλη αξιόποινη πράξη.

Δεν γνωρίζω επακριβώς, πως λειτουργούν οι αντίστοιχες επιτροπές, όμως γνωρίζω ότι το μήνυμα που δίνεται στην κοινωνία είναι άθλιο. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να διεκδικήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» του νέου κι άφθαρτου πολιτικού φορέα, πρέπει να δράσει άμεσα και να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα. Η απειρία δεν θα είναι για πολύ ακόμα δικαιολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: