Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

έλλειμα και χρέος

Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας, που ήταν πάντα μεγάλο και ως σύγχρονο τέρας δεν μπορούσε να τιθασευθεί.

Οσο μεγάλωνα εγώ, μεγάλωνε και το χρέος και απο 22% του ΑΕΠ το 1974, ανέβηκε στο 33% του ΑΕΠ το 1981 και στο 81% του ΑΕΠ το 1990. Μετά δε το 1993, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει μόνιμα μεγαλύτερο του 95% του ΑΕΠ.

Το 2009, το δημόσιο χρέος, κατα παράβαση του συμφώνου σταθερότητος, εκτινάχθηκε στο 108%, θυμίζοντας μέρες του 2000-2002, ενώ σήμερα, εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 113% του ΑΕΠ. Μόνο που τότε δεν είχαμε ευρώ, ούτε χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος. Πρωταθλητής των ανεπτυγμένων κρατών, είναι εδώ και αρκετά χρόνια η Ιαπωνία, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (την 1η καταλαμβάνει η Ζιμπάμπουε), με δημόσιο χρέος σχεδόν διπλάσιο απο το ΑΕΠ της χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (δημόσιο χρέος ώς % του ΑΕΠ) ενώ υψηλότερο δημόσιο χρέος απο την Ελλάδα, έχει η Ιταλία και λίγο χαμηλότερο το Βέλγιο.

Το κατα κεφαλήν δημόσιο χρέος της Ελλάδας, στα τέλη του 2009, ήταν 32.300 ευρώ, μικρότερο απο αυτό της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και του Βελγίου και ανάλογο της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιρλανδίας. Με απλά λόγια, ο κάθε Ελληνας βαρύνεται με περισσότερα των 32.000 ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους που συσσώρευσε το Ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα με το δημόσιο χρέος των κρατών, αξιολογείται σαν οικονομικό μέγεθος των κρατών και το εξωτερικό χρέος, δηλαδή το σύνολο του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, πρός το εξωτερικό.

Σε αντίθεση με το δημόσιο χρέος, το εξωτερικό χρέος της χώρας, συγκρινόμενο με άλλα ανεπτυγμένα κράτη, δεν είναι υπερβολικό και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με όλα σχεδόν τα ανεπτυγμένα κράτη να βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις απο αυτήν.

Πρωταθλητής στο εξωτερικό χρέος ανακυρήσονται οι ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία έχουν ιδιαίτερα υψηλό εξωτερικό χρέος, ξεπερνώντας το 300% του ΑΕΠ.

Το σχετικά χαμηλό εξωτερικό χρέος της Ελλάδος είναι αποτέλεσμα του συντηρητισμού της οικονομίας μας και κυρίως των τραπεζών και των επιχειρηματιών, που λειτουργούν χωρίς πολλά ρίσκα. Το χαρακτηριστικό αυτο, που τα προηγούμενα χρόνια κρατούσε χαμηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης, λειτούργησε θετικά στην περίοδο της κρίσης, μη εκθέτοντας την επιχειρηματική κοινότητα και τα νοικοκυριά σε υψηλά χρέη.

Συμπερασματικά, πρόβλημα στην χώρα δεν έχουν ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε τα νοικοκυριά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο υπερτροφικό και σπάταλο Ελληνικό κράτος, με τις στρατιές των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων και την αναποτελεσματικότητα στην λειτουργία του και στην συλλογή των φόρων. Σε αυτό το κράτος, που αν δεν αλλάξει, δεν πρόκειται να αξιοποιήσει, όπως και στο παρελθόν, την όποια ανάπτυξη επέλθει στην οικονομία μας.

Καλό κουράγιο, Ελληνες.

2 σχόλια:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

‘’…..ό,τι καν πράξουσι…., τεθνεότες ου πέρδουσι…..’’…!;

…..Με Κυβερνήσεις δανεικές
κι Αρχόντους νοικιασμένους…..
να ‘σαι, λαέ, ‘’στ’ αζήτητα’’….,
που ‘σουν με τους ‘’σκυμμένους’’….!

Να ‘σαι….. ‘’τυχαίου’’ έρμαιο….,
για κλάματα και γέλια….,
που ‘’πίστεψες’’ πως γίνονται
σωσίβιο τα κουρέλια….!

Στημένο το παιχνίδι –τους….,
απ’ έξω ο ‘’Σκηνοθέτης’’….,
‘’σ’ έπαιζαν ζάρι’’…., το ‘βλεπες….,
και να ‘σαι οφειλέτης….!

Τους Θύτες σου δυνάμωνες
με ψήφους και με πράξεις….,
αυτοδοτό συ θύμα –τους….,
πού S.O.S, πια, να φωνάξεις….!

Ποιος να σ’ ακούσει την Κραυγή….,
που όλοι σε ‘’δουλεύουν’’….,
να…., ώς και το ‘’κουφάρι’’ σου
οι άθλιοι παζαρεύουν….!

Κι είν’ μπρος σου μες σε φέρετρο
το μέλλον σου…., ---- τι Φρίκη….! ----
πριν γεννηθεί…., το σταύρωσαν
οι της ‘’Καμπάλας’’ λύκοι….!

Κι άμα υπάρχει ‘’Σάββατο
Ανάστας’’…., το ‘χεις φτώντας….,
χούι σου να ζεις πεθαίνοντας…..
κι αυτοί να ζούνε ζώντας….!.....


…..’’Καλά κατευόδια’’…., ω….. αυτόθελα σφαχτάρια….. «αλληγορικά βόδια»….,…..

και…..
δεν ανορθώνονται τα χαλάσματα….,
άστε τα ερείπια να σας διδάσκουν….,…..

α, και…..
οι δυνατότερες κλωτσιές του γαϊδάρου
είναι οι που τις ρίχνει στο σαδιστή αφεντικό –του,
να, όταν νιώθει πως ‘’πεθαίνει’’ για….. ‘’τελευταία’’ φορά….,…..

α, και…..
άντε και….,….:

Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

vassper είπε...

τεθνεότες ου πέρδουσι.
και όμως πέρδουσι, αν φάνε κλωτσιά στην κοιλιά, απο τον γάιδαρο που "πεθαίνει για τελευταία φορά"
πέρδουσι!