Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

κυρίαρχος με αναστολή

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι χωρίς αμφιβολία, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, καθώς κατάφερε να επανεκλεγεί με πάνω από 7% διαφορά από τον αντίπαλο του, παρά την διάσπαση του κόμματος του και την απογοήτευση που προκάλεσαν η ανακολουθία των εξαγγελιών του, οι αστοχίες της διαπραγμάτευσης και το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε. Η νίκη αυτή είναι μια προσωπική νίκη του Α.Τσίπρα καθώς δεν είχε σημαντική βοήθεια από τα στελέχη του, τα οποία φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν την κοινωνία, ούτε από τον κομματικό μηχανισμό του ΣυΡιζΑ, ο οποίος διαλύθηκε με την διάσπαση. Η ψήφος στον Αλέξη φαίνεται να περιέχει ένα μίγμα προσδοκίας  και έλλειψης εναλλακτικής λύσης των ψηφοφόρων, αλλά με ημερομηνία λήξης.

Ο Β.Μεϊμαράκης δεν κατάφερε την πολυπόθητη ανατροπή, καθώς δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι η ΝΔ έχει πιο αξιόπιστη πρόταση στην διαχείριση της κρίσης απο τον ΣυΡιζΑ. Παρ' όλα αυτά πρέπει να του αναγνωρίσουμε, την τεράστια προσπάθεια και την σημαντική συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ, που προήλθαν κυρίως από τον ίδιον. Ο Μεϊμαράκης αγωνίσθηκε μόνος του, έχοντας να αντιπαλέψει το παρελθόν της παράταξης του, το οποίο ενίσχυαν οι στείρες και άκαμπτες θέσεις κάποιων στελεχών του, που δεν έχουν ακόμα κατανοήσει ότι όταν ευημερούν οι αριθμοί δεν είναι απαραίτητο να ευημερούν και οι άνθρωποι.

Νικητής των εκλογών ήταν η αποχή με 43% των ψηφοφόρων να δηλώνουν με τον τρόπο αυτό την πεποίθηση τους ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτή την χώρα. Το μέγεθος της αποχής (+8% από εκλογές Ιανουαρίου 2015) σηματοδοτεί την απογοήτευση , κυρίως των νεότερων, και την υιοθέτηση προσωπικών λύσεων, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Παράπλευρο φαινόμενο θέλω να πιστεύω ότι είναι και η ψήφος σε κόμματα τύπου Χρυσής Αυγής ή Λεβέντη εκφράζοντας κραυγή διαμαρτυρίας και όχι πολιτική θέση.

Ο Ελληνικός λαός έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα για να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει δικαιότερα και αποτελεσματικότερα. Για να αντιμετωπίσει την διαπλοκή, την διαφθορά και το πελατειακό κράτος. Για να φέρει ισονομία και ισοπολιτεία. Για να κυριαρχήσει επιτέλους η κοινή λογική στην δημόσια διοίκηση της χώρας. Για να αναπτυχθεί η υγιής οικονομία και όχι πάλι οι κρατικοδίαιτοι.

Ο Αλέξης γνωρίζει καλά τι θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων από αυτόν και δεν πρέπει να μεταφράσει την αδυναμία στην οποία βρίσκεται η χώρα και ο λαός μας σε λευκή επιταγή. Ούτε να προσπαθήσει να ευνοήσει ξανά προνομιούχες ομάδες που του υπόσχονται διαρκή παραμονή στην εξουσία. 

Οι Ελληνες ψηφοφόροι, πολλαπλά απογοητευμένοι και εξαπατημένοι, έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αυτή την φορά με περισσότερη καχυποψία και λιγότερη υπομονή. Τα πρώτα δείγματα θα πρέπει να δοθούν γρήγορα και να είναι θετικά. Τον Ιανουάριο, η ελπίδα νίκησε τον φόβο αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση. Τώρα, ο Αλέξης έχει την ευθύνη να μετατρέψει την απογοήτευση σε προσμονή και όχι σε θυμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: