τελικά, είχε δεν είχε, η Μακεδονία ξαναέγινε ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Και ξαναέγινε ξακουστή για θέματα διαφορετικά απο αυτά που θα θέλαμε. Σήμερα σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν το νέο κράτος "Μακεδονία" ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη πιστεύουν για το θέμα διαφορετικά πράγματα απο εμάς. Κάποιοι πιστεύουν οτι οι κάτοικοι της FYROM ειναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, οι οποίοι δεν ήταν Ελληνες, κάποιοι άλλοι, ότι είναι η ανάμιξη των αρχαίων Μακεδόνων με τους Σλαύους που ήρθαν μεταγενέστερα, ενω κάποιοι, οι λιγότεροι, που έχουν γνώση ιστορίας, δεν καταλαβαίνουν τι φοβόμαστε απο το μικρό αυτό κρατίδιο που μας κάνει την τιμή να θέλει να ονομάζεται όπως μια επαρχία μας, κατοχυρωμένη ιστορικά και εθνολογικά, σε μια εποχή που τα σύνορα δεν αλλάζουν.
Και έτσι για μια ακόμα φορά στην ιστορία μας νοιώθουμε ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον μας. Και θυμώνουμε, και αντιδρούμε με το θυμικό και έτσι κάνουμε λάθη. Γιατί, η πορεία ενός κράτους στην ιστορία δεν καθορίζεται απο τις επιθυμίες των κατοίκων του αλλά απο τις σχέσεις του, την διεθνή παρουσία του, την ικανότητα των ηγετών του να αντιλαμβάνονται το διεθνές περιβάλλον και να συναλλάσονται , την δύναμη η την αδυναμία που αποπνέει.
Ολοι φυσικά θα θέλαμε να μην είχε ονομασθεί ο βόρειος γείτονας μας "Μακεδονία", ίσως να θέλαμε να μην είχαν καν έρθει οι πρόγονοι τους Σλαύοι τον 7ο αιώνα να κατοικήσουν στην περιοχή μας. Αλλά ήρθαν και ,μετα απο 13 αιώνες ονομάσθηκαν έτσι. Και σήμερα κατοικούν σε μέρος της ιστορικής Μακεδονίας και πιστεύουν, εδώ και 2-3 γενηές, ότι είναι Μακεδόνες. Και μάλλον έχουν πείσει και τα περισσότερα άλλα κράτη. Οχι για το δίκαιο των αιτημάτων τους αλλά για το συμφέρον των κρατών που τους υποστηρίζουν.
Φίλοι συνέλληνες, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, η δε εξωτερική πολιτική ακόμα περισσότερο. Το καταλαβαίνουμε τώρα, που 17 χρόνια μετα απο τότε που απορρίψαμε τα ονόματα ΣλαυοΜακεδονία και NovaMacedonia, παρακαλάμε για αυτά.
Οι Ελληνες έχουμε ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό, που μας βοήθησε να επιβιώσουμε στην διάρκεια των αιώνων. Προσαρμοστικότητα. Που απο την μιά, οδήγησε σε πολλές μελανές στιγμές της ιστορίας μας, αλλα απο την άλλη, μας βοήθησε να επιβιώσουμε.
Δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε τους αρχαίους Μακεδόνες που συνεργάσθηκαν με τους Πέρσες όταν ο Ξέρξης ήρθε να καταλάβει την Ελλάδα, δέν πρέπει να ξεχνάμε τον Αλκιβιάδη, τον Μέντορα και άλλους Μηδίσαντες που μεγαλούργησαν στην Περσία εναντίον των συμφερόντων της πατρίδας τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Λακεδαιμόνιους που δεν συμμετείχαν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά συνεργάσθηκαν με τους Ρωμαίους 150 χρόνια μετα στην κατάληψη της χώρας. Δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες προγόνους μας που κατα την Βυζαντινά περίοδο εξισλαμίσθησαν με την θέληση τους, για καλύτερη φορολογία και ποιότητα ζωής που τους προσέφεραν οι Σελτζούκοι και μετα οι Οθωμανοί Τούρκοι, επάνδρωσαν τους στρατούς τους εναντίον της πατρίδας τους και διαμόρφωσαν σήμερα τον πολυπληθή πληθυσμό του ανατολικού μας γείτονα, που ξεκίνησε απο 30.000 Σελτζούκους που ήρθαν απο τα Ανατολικά.
Κυρίως, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε οτι οι πρόγονοί μας τον 1ο μ.Χ. αιώνα απαρνήθηκαν την θρησκεία και τον όνομα τους για να γίνουν Χριστιανοί Ρωμαίοι και μετα Ρωμηοί και το όνομα Ελληνας, για το οποίο τώρα κοπτόμεθα, ξανακούσθηκε 1700 χρόνια μετά, ακολουθώντας τις παρενέσεις των ισχυρών κρατών της εποχής, που ήθελαν να δημιουργήσουν ενα νέο κρατίδιο απο τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Φίλοι συνέλληνες, μάλλον υπάρχουμε με το όνομα Ελλάδα, για τον ιδιο λόγο που υπάρχει και το νέο κρατίδιο της "Μακεδονίας".
Αντίθετα, όσες φορές στην ιστορία μας λειτουργήσαμε αλαζονικά και απόλυτα, καταγράψαμε σημαντικές εθνικές καταστροφές. Η αλαζονία του αυτοκράτορα Ρωμανού απέναντι στους Σελτζούκους οδήγησε το 1071 μ.Χ. στην κατατρόπωση και σύλληψη του στην μάχη του Μαντζικέρτ, και άνοιξε τον δρόμο για την μετέπειτα κατάκτηση της αυτοκρατορίας του απο τους Τούρκους. Ο μεγαλοιδεατισμός του βασιληά Κωνσταντίνου Α' οδήγησε στην γνωστή σε όλους μας Μικρασιατική καταστροφή με τις τρομακτικές επιπτώσεις στην πορεία της χώρας. Και τότε, θυμίζω ότι οι μεγάλες δυνάμεις μας είχαν δώσει την επαρχία της Σμύρνης που θα είχαμε μάλλον ακόμα και σήμερα, άν δεν φερόμασταν αλαζονικά και δεν διεκδικούσαμε όλη την Τουρκία.
Η τέχνη του εφικτού.
Καταλήγοντας, πιστεύω ότι στο θέμα της FΥRΟΜ πρέπει να δεχθούμε μια συμβιβαστική λύση, την καλύτερη δυνατή για εμάς και να κλείσουμε το θέμα με το όνομα του βόρειου γείτονα.
Απο την επόμενη ημέρα θα πρέπει να πιάσουμε δουλειά, ξεκινώντας οργανωμένα την οικονομική και κυρίως πολιτιστική διείσδυση στο φίλο και συγγενές μας, ανίσχυρο κράτος. Κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, βοήθεια ένταξης στην ΕΕ και διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων για λογαριασμό τους, ίδρυση Πανεπιστημίων, θεάτρων, φορέων φιλίας, κοινά ιστορικά forum κλπ. Αν δουλέψουμε σωστά και μεθοδικά, πάω στοίχημα ότι σε λίγα χρόνια θα "ανακαλύψουν" ότι είναι Ελληνες, και θα ζητάνε βοήθεια απο εμάς, ίσως και ένωση, για να λύσουν τα προβλήματα τους με τους Αλβανούς του Τετοβο. Το ίδιο πιστεύω ότι έπρεπε να έχουμε κάνει με την Αλβανία, μια χώρα που πρίν λίγα χρόνια είχε 30% ελληνική μειονότητα και σημαντική ιστορική και πολιτιστική συνάφεια με την Ελλάδα.
Φίλοι συνέλληνες, αυτή νομίζω ότι πρέπει να είναι η πολιτική ενος σύγχρονου ευρωπαικού κράτους που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του στέλνει η ιστορία, με γνώμονα το εθνικό του συμφέρον, απεγκλωβισμένο απο αγκυλώσεις, συνωμοσιολογίες και μυθοπλασίες. Που βλέπει μπροστά και αντιλαμβάνεται την σχετικότητα των γεωστρατηγικών πολιτικών και την δυνατότητα επηρεασμού τους.
5 σχόλια:
Καλημέρα!
Βρήκαμε ενδιαφέρον το κείμενό σας κι έτσι το προσθέσαμε χθες στο "αφιέρωμα" Οι blogger για την Μακεδονία" στο e-go.
Καλή εβδομάδα! Καλή συνέχεια!
Φίλε vassper, πολύ εύστοχο κείμενο με σωστά δεμένες ιστορικές πληροφορίες. Συμφωνώ μαζί σου. Να κλεισουμε το θέμα, και να συνεχίσουμε με μια πολιτική διείσδυσης σε όλα τα επίπεδα. Είναι απόλυτα εφικτό για την Ελλάδα να γίνει απόλυτος κυρίαρχος των Βαλκανίων. Είμαστε άλλωστε παράδειγμα προς μίμηση. Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, ονειρεύονται να είναι μέλη της ενωμένης και ανοιχτής Ευρώπης.
Άρχικά πιστεύω πως θα πρέπει να πιέσουμε όσο μπορούμε διπλωματικά για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Να ανταλλάξουμε διπλωματικά την ένταξη της Σερβίας στην Ευρώπη με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Κοσσόβου (που έτσι κι' αλλιώς θα γίνει μια μέρα). Να έπιδιώξουμε ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της περιοχής.
Και φυσικά όσα άλλα αναφέρεις, πανεπιστήμια, πολιτιστικές σχέσεις, οικονομικά φόρουμ. Εξοχο πόστ.
locus publicus
ευχαριστω για τα καλα σου λόγια.
αυτο που μου την δίνει με εμας τους Ελληνες είναι ότι μπορούμε και αξίζουμε κάτι καλύτερο σε επίπεδο κράτους, γιατι σε προσωπικό επίπεδο τα καταφέρνουμε μιά χαρά και εντός και εκτός Ελλάδος. Γιατι όμως δεν τα καταφέρνουμε? Δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας. Το πιό πιθανό κατα την γνώμη μου ειναι οτι δεν έχουμε εμπεδώσει την έννοια του κράτους, του συλλογικού συμφέροντος και της κοινωνικής συμπεριφοράς.Μάλλον ο Ελληνας δεν έχει πεισθεί ακόμα, ότι το συλλογικό είναι πιό συμφέρον απο το ατομικό. Δεν εμπιστεύεται το σύνολο και το συλλογικό σε οποιαδήποτε μορφή (κράτος, κόμμα, εταιρεία κλπ) γιατί μάλλον υπέφερε σε όλη την μακρόχρονη ιστορία του απο την εξουσία που ασκούσαν οι κάθε μορφής συλλογικότητες.Αλλα κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό και οι Ελληνες να αρχίσουν να "συνεταιρίζονται" και ισως τότε ξαναμεγαλουργήσουν.
Μέχρι τότε όμως θα έχουμε αδυναμία τα εφαρμόσουμε εύκολα συλλογικές πολιτικές, όπως αυτή που περιγράφω.
Σωστά! Ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι όταν οι Έλληνες "παίζουν ομαδικά" μπορούν να κάνουν θαύματα, κάτι που έχει αποδειχτεί αρκετές φορές ιστορικά...
Έλαβα σήμερα e-mail με το παρακάτω περιεχόμενο και με την άδεια του συντάκτη του, αφενός μεν το αναρτώ στα δύο ιστολόγιά μου, αφετέρου δε το προωθώ, ως e-mail και ως σχόλιο σε αναρτήσεις άλλων ιστολόγων… Ο συντάκτης του μου είπε πως δίνει την άδεια σε οποιονδήποτε θελήσει, να το αναρτήσει και στο δικό του ιστολόγιο
« Στον διαδικτυακό ιστότοπο www.petitiononline.com συλλέγονται υπογραφές απο την "United Macedonian Diaspora" των Σκοπιανών για ενα κείμενο υποστήριξης των θέσεων τους που, περαν των άλλων, περιέχει θέσεις και διεκδικήσεις εξωφρενικά απαράδεκτες. Συγκεκριμένα, διεκδικούν την επιστροφή εδαφικών εκτάσεων που τους αφαιρέθηκαν χωρίς τη θέληση τους, όπως αναφέρουν, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 και, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, την αποζημίωση τους είτε χρηματικά, είτε με απόδοση εδαφικών εκτάσεων ίσης έκτασης και αξίας! Προφανώς αναφέρονται στους Βουλγαρικής εθνικότητας και συνείδησης κατοίκους της Μακεδονίας που έφυγαν από τα μέρη τους μετά τον Μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους και που, αργότερα, υιοθέτησαν και διαμόρφωσαν "Μακεδονική" εθνική συνείδηση για τους γνωστούς λόγους (προπαγάνδα Κομιντέρν αρχικά και Τίτο αργότερα)
Για να μη μακρηγορώ, διαβάστε μόνοι σας όλο το εξωφρενικό κείμενο στη διεύθυνση http://www.petitiononline.com/umd/petition.html
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντάκτες πανηγυρίζουν που το κείμενο εχει ήδη υπογραφεί από 28.000 άτομα μέσα σε ένα μήνα και εχουν πολύ υψηλότερους στόχους. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αλυτρωτικές αντιλήψεις και οι επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας των απανταχού της γής Σκοπιανών είναι πολύ διαδεδομένες στο λαό τους και δεν αφορούν μια ασήμαντη μειοψηφία. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα του θέματος της τελικής ονομασίας της FYROM για να μη δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για ανακίνηση "Μακεδονικού" ζητήματος από τους βόρειους γείτονες μας.
Με τιμή
Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης, ιατρός, Παράλιο Αστρος Αρκαδίας»
Δημοσίευση σχολίου